Jak dostaneme tu nejlepší chuť uzeného masa?
Základní rady, jaké použít dřevo na uzení
- používejte dřevo zásadně bez kůry
- používejte jedině řádně proschlé dřevo
- přidávejte dřevo z ovocných stromů až v druhé polovině nebo spíše ke konci udícího procesu, aby maso nechytlo až příliš nasládlou chuť
Pro správné aroma a chuťový požitek nejlépe poslouží tvrdé dřevo z dubu, buku či javoru. Můžete použít i švestku, trnku , hrušeň i jabloň. Z jiných listnatých stromů jde použít břízu, akát, olši, topol a dokonce i ořech.
Měkké dřevo z jehličnanů, odborníci na uzení nedoporučují pro vysoký obsah pryskyřic. K méně vhodným se také řadí meruňka, broskvoň i třešeň (často se používá pro chladné uzení). Z jehličnanů se například jalovec přidává někdy na závěr uzení, dodává masu zajímavé aroma