Tipy pro grilování a uzení

Jak a na jakém dřevu grilovat?

Lidé v dnešní době dávají přednost před klasickými táboráky raději grilováním a posezením s přáteli na chatách, chalupách, ale i na balkonech. Většina z nás si ale neuvědomuje, že když vytvoří nepropustnou mlhu, bude asi něco špatně. Pojďme se podívat na to, čím a jakým způsobem by se mělo správně grilovat.

V první řadě je důležité říct, že pro každé maso se hodí jiný druh dřeva.

Rozhodnete-li se grilovat ryby, pak je na rozumné použít ovocné dřevo, nejlépe třešeň nebo olši. Na červené maso se zase nejvíce hodí jabloň, ořech nebo dub. Tyto dřeva dodají masu tu správnou kouřovou chuť.
Drůbež se dá vylepšit olší, jabloní či moruší. V případě, že budeme grilovat uzeniny, klobásy, brambory, a jiné potraviny, je celkem jedno, jaké dřevo na ně použijete.

Vždy pamatujte na to, že použité dřevo by mělo být pořádně vyschlé. V našem e-shopu s palivovým dřevem nabízíme kvalitní vyschlé dřevo, které od poražení vysychá minimálně rok.

Na roztopení griliště nepotřebujete oleje, podpalovače…

Když použijete kvalitní maso a nejlepší dřevo, které existuje, a pomůžete tomu benzínem či levným olejem, pak veškerá vynaložená námaha přichází okamžitě vniveč. Třísky vám sice hned chytnou, ale všechny spaliny si to namíří přímo do krásného kousku masa. Vyzkoušejte naše smrkové třísky na podpal, které spolehlivě gril/udírnu roztopí.

Jak tedy správně grilovat?

Základním a nejdůležitějším pravidlem je grilování v žáru, nikoliv v ohni. Potraviny mohou zasáhnou plameny, které vyvolávají rakovinotvorné látky a maso hned spálit.. Při grilování vám také může hrozit bakteriální nákaza, která vzniká při používání stejného nářadí na syrové i grilované maso.

Existují dva způsoby grilování – rošt a jehlice. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Rošt slouží zejména pro tenké a ploché porce masa, na uzeniny nebo ryby.  Jehlice se používají převážně pro neporcovaná kuřata či selata. Jedná se vlastně o rožnění, při kterém musí docházet k pravidelnému otáčení. Pak tu máme ještě alobal, na kterém se zpravidla grilují nadrobno nakrájená masa či uzeniny.

Snad jsme vám trochu pomohli s výběrem dřeva a radou, jak si vychutnat maso na grilu nebo z udírny.