OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

 

 


NABÍZÍME TYTO SLUŽBY  :  


A TEĎ UŽ K INFORMACÍM O DŘÍVÍ  a  INFORMACÍM O TOM JAK DŘEVEM UDIT  I GRILOVAT : 

 

Na této stránce jsme se snažili soustředit informace  , které jsou při  prodeji palivového dřeva a při jeho nákupu pro zákazníky nejdůležitější. 

 

Dozvíte se tady o tom , jaké dřeviny jsou nejvhodnější k zamýšlenému způsobu topení.

Co můžeme od palivového dřeva očekávat , jaká je cena palivového dřeva v závislosti na způsobu vytápění. 

Zjistíte , že ne vždy je vhodné topit pouze dřevem tvrdým , které bývá také nejdražší , většinou je ideální objednávat i dřevo měkké na rychlejší roztopení a dosažení požadované teploty a následné přikládat dřevem tvrdým , které nám vydrží delší dobu . 

Stále platí , že vytápění , nebo dnes stále častější přitápění dřevem je jedno z cenově nejvýhodnějších.

Pro dokonalý prožitek , nejen samotné teplo , ale i vůně dřeva , uklidňující efekt plamenů je důležité  vyzkoušet jakým způsobem topit ve vašich kamnech , kotli , nebo krbu , aby topení pro Vás bylo zábavou a ne povinností v začouzené místnosti. 

 

Zde

můžete zakoupit i dřevník na palivové dřevo , motorové pily  a příslušenství pro zpracování palivového dřeva.

 

V dnešní uspěchané době se Vám určitě vyplatí si palivové dřevo objednat již připravené  - naštípané na požadovanou délku  / nejčastěji 33cm. 

Můžete si vybrat z několika způsobů dodání  ideální je  dřevo v tzv. prms = prostorový metr sypaný , kdy naštípaná polena sypeme do klece o objemu 1m3 a poté do dopravního prostředku . Cena bývá nejnižší - náklady na práci jsou relativně nízké. Doprava může být i vozíkem za osobní automobil max 3prms

Další možností je dodání dřeva rovnaného = 1prmr tedy prostorový metr ronaný , kdy našípaná polena složíme na paletu o objemu 1m3. Takto dostanete celkem  cca 1,6 metru sypaného , ale bude cenově výše . Náklady na práci se skládáním a obal.  I složení probíhá autem s hydraulickou rukou . Tuto variantu doporučujeme jen v případě , že dřevo umístíte na místo a už ho nebudete nikam skládat. 

Poslední možnost , kterou nabízíme je dřevo pytlované . Ano je to mírně dražší varianta , ale prostorově úsporná , dřevo v pytlích je možné snadno přenášet i do místností , do patra ad. 

 

 

 

 

zahradni-technika-728x90.gif

 

 

 

 

 Bříza

 

  Patří do měkkých dřev, ale svou výhřevností a vhodností pro účely topení je téměř srovnatelná s dubem a patří tedy mezi nejlepší palivová dřeva.

 

Bříza má charakteristickou bílou kůru, která hoří i když je vlhká. Březové dřevo je žádané palivo, dává jasný plamen a má výbornou výhřevnost. Při hoření nepraská. Pomocí březové kůry lze rozdělat oheň i za deště. Při hoření tvoří krásné plameny a poskytuje velmi příjemnou vůni dřeva (obsahuje éterické oleje).

Velmi rychle vysychá (stejně jako borovice, buk a jasan), takže lze použít po krátké době od naštípání.

Bříza je ideální pro topení v krbech a krbových kamnech. Je též mimořádně vhodná pro zatápění, či pro použití v kotlech na tuhá paliva, na dřevo či na dřevoplyn.

 

     zahradni-technika-728x90.gif

 

 

Tvrdé listnaté dřeviny

 

 Buk

 

  Patří mezi nejkvalitnější palivové dřevo vůbec, stejně jako habr. Hodí se jako ideální dřeva do krbu, kamen i kotlů. Rychle vysychají, lehce se zapalují a oheň z nich je živý se silně zářivými plameny. Vyznačují se vysokou výhřevností, hoří pomalu. Při hoření dochází k malému úniku jisker. Po rozřezání a naštípání je zapotřebí ihned uskladnit na krytém místě, protože velmi rychle trouchniví a výhřevnost se ztrácí.

Habr

 

 Patří mezi nejkvalitnější univerzální palivová dřeva (vhodný do krbů, kamen i kotlů). Vyznačuje se vysokou výhřevností, poskytuje krásné a pokojné plameny s kouzelně světélkujícími rozžhavenými uhlíky. Jako palivové dřevo není příliš využíván z důvodu vysoké ceny. Oproti buku trochu pomaleji prosychá, má ale o něco lepší výhřevnost.

 Jasan

 

 Velmi kvalitní palivové dřevo s možností všestranného využití. Vlastnostmi se velmi podobá buku, má ovšem o něco horší výhřevnost (srovnatelnou s dubem). Velmi dobře hoří a dává málo sazí.

 Dub

 

 Dubové dřevo je velice ceněno pro svou tvrdost a pevnost. Je považováno za velmi vhodné dřevo na topení. Má skvělou výhřevnost (ovšem menší než buk, habr a akát) a hoří pomalým plamenem. Zanechává dlouho žhnoucí uhlíky. Při hoření dochází

 k malému úniku jisker a dobře se štípe. Při hoření poskytuje méně pěkný obraz plamenů než dřevo bukové. Z tvrdých listnatých dřevin prosychá nejpomaleji. Na rozdíl od ostatních dřevin musí nejprve prosychat nepřikryto pod širým nebem. Tím ho déšť zbaví tříslovin, které obsahuje. Teprve pak je třeba ho uskladnit na jeden až dva roky pod přístřešek, aby proschlo.

 

 Akát

 

  Dřevo s vynikající výhřevností, nejvyšší z běžně dostupných dřevin (vyšší než habr nebo buk). Při spalování však způsobuje prudké vystřelování uhlíků, není tedy vhodné do krbu. Nevýhodou je, že uhlíky rychle vyhasínají a že zanechává velmi mnoho popela

  (až 11,2 kg na metr krychlový dřeva).

 Javor

 

  Kvalitní palivové dřevo, výhřevností srovnatelné s břízou. Hoří dobře a trvale.

 

 

zahrada-728x90.jpg

 

 Měkké jehličnaté dřeviny (smrk, borovice, modřín)

 

 

 Rychle vzplanou, uvolňují naráz mnoho tepla, ale hoří velmi rychle.

Uhlíky rychle ztrácí žhavost. Pryskyřice, kterou ve velkém množství obsahují, způsobuje vystřelování žhavých uhlíků a zanášení komína a kotle.

Mají menší výhřevnost než tvrdé listnaté dřeviny a jejich tedy zapotřebí větší množství.

Jedinou výjimkou je borovice černá, která má výhřevnost srovnatelnou s bukem, ale její dostupnost pro využití jako palivové dřevo je minimální.

Jsou vhodné pro zatápění a pro topení ve zplyňovacích kotlech.

Jejich výhodou je nižší cena ve srovnání s tvrdým dřevem. Nedoporučují se pro topení v krbech, krbových kamnech ani pro kotle na dřevo či tuhá paliva.

 

 

 Smrk

 

  při hoření nádherně praská, třísky jsou ideální na zatápění

 

 Modřín

 

 při spalování uvolňuje nepatrně více kouře než u smrkového dřeva

 

Borovice

 

 velmi rychle vysychá, lze ji snadno zapálit (vhodná na zatápění)

 Měkké listnaté dřeviny (lípa, vrba, topol, olše)

 

  

 Topol

 

 dobře se štípe a velmi rychle vysychá. Má nízkou výhřevnost a při spalování produkuje

 velké množství létavého popílku.

 

 Lípa

 

 hoří dobře, ale krátce. Vhodná jen pro zatápění.

 zahradni-technika-728x90.gif

 

 Ovocné stromy

 

 Patří mezi tvrdé listnaté dřeviny.

Jedná se o velmi kvalitní, ale vzácná a drahá dřeva.

Mají vysokou výhřevnost a tvoří krásné plameny.

Jako palivo se z důvodů vysoké ceny (malý výskyt, vysoká poptávka pro jiné účely) příliš nevyužívají.

Kvalitou srovnatelné s habrem. Jabloň, hrušeň jsou výhřevností srovnatelná s dubem.

Švestka a třešeň jsou na tom ještě o něco lépe.

 

 

zahradni-technika-728x90.gif

 

 

 

 

ORIENTAČNÍ  TABULKA VÝHŘEVNOSTI JEDNOTLIVÝCH DŘEVIN

dřevo

kWh/prmr*

kWh/kg**

javor

1900

4,1

bříza

1900

4,3

dub

2100

4,2

olše

1500

4,1

jasan

2100

4,2

smrk

1600

4,4

borovice

1700

4,4

modřín

1700

4,4

topol

1400

4,2

buk

2100

4,2

habr

2200

4,2

jedle

1500

4,4


*1 prmr (prostorový metr rovnaný ) = 1,6 prms (prostorový metr sypaný)

**výhřevnost z 1 kg je u všech druhů dřeva zhruba stejná,tzn. že rozdíl je pouze v objemu spalovaného dřeva

 

 

Orientační převodní tabulka:          
  plnometr 1PLM prostorový metr rovnaný 1PRMr prostorový metr sypaný 1PRMs    
plnometr 1PLM 1 1,55 2,55    
prostorový metr rovananý 1PRMr  0,66  1  1,45    
prostorový metr sypaný 1PRMs  0,4  0,7  1    
           
           
           
           
           
dřevina (m3 - plm) váha surové váha vysušené      
topol 840 kg 450 kg      
dub letní 1000 kg 760 kg      
smrk 740 kg 470 kg      
borovice lesní 700 kg 520 kg      
buk 990 kg 720 kg      
habr 1080 kg 820 kg      
jasan 920 kg 720 kg      
Javor 980 kg 660 kg      
Jedle 1000 kg 460 kg      
modřín 760 kg 600 kg      

     

 zahradni-technika-728x90.gif

 

 

 

 

Jaké dřevo je nejvhodnější do udírny? 

Jak dostaneme tu nejlepší chuť uzeného masa ? 

Grilování na dřevu - lepší a chutnější než na dřevěném uhlí ? 

 

GRILOVÁNÍ NA DŘEVU

   

ŠVESTKA – MASO, RYBY, DRŮBEŽ

TŘEŠEŇ – DRŮBEŽ, RYBY, VEPŘOVÉ MASO

HRUŠKA – DRŮBEŽ, RYBY A ČERVENÁ MASA

BUK – JEHNĚČÍ A TELECÍ MASO, RYBY, DRŮBEŽ

JABLOŇ – ČERVENÁ MASA, RYBY, DRŮBEŽ

OLŠE – VEPŘOVÉ, HOVĚZÍ A SKOPOVÉ MASO

 

 

 

 

DŘEVO NA UZENÍ   ZÁKLADNÍ RADY :

 

  • používejte dřevo zásadně bez kůry
  • používejte jedině řádně proschlé dřevo
  • přidávejte dřevo z ovocných stromů až v druhé polovině nebo spíše ke konci udícího procesu, aby maso nechytlo až příliš nasládlou chuť
  • pro správné aroma a chuťový požitek nejlépe poslouží tvrdé dřevo z dubu, buku či javoru. Můžete použít i švestku, trnku , hrušeň i jabloň. Z jiných  listnatých stromů jde  použít břízu, akát, olši, topol a dokonce i ořech.
  • měkké dřevo z jehličnanů , odborníci na uzení nedoporučují pro vysoký obsah pryskyřic K méně vhodným se také řadí meruňka, broskvoň i třešeň (často se  používá pro chladné uzení).
  • z jehličnanů se například  jalovec přidává někdy na závěr uzení a dodává zajímavé aroma

 

 

Druhy dřeva :

 

Buk

 Je pro maso  vynikající dodává mu  charakteristickou chuť. Vysoká výhřevnost

 

Bříza

Není klasické dřevo na uzení , ale  dokáže maso zjemnit a dodat mu zajímavou chuť, a hezkou  tmavou kůrčičku.

 

Dub

Velmi  osobité aroma, stejně jako dub je vyhledávané dřevo do udírny. 

Dřevo musí být proschlé a bez kůry !!!! jinak Vám  maso zkysne a zhořkne.

 

Olše

Podobné vlastnosti jako bříza ,maso  udělá  krásně měkké, úžasně voňavé  a je jemné.

Získá hnědou až zlatohnědou barvu.

 

Ovocné stromy

Každý strom , jiná chuť , a záleží pouze na druhu masa, které použijete.

Nejoblíbenější je bezesporu švestka, což neznamená , že není možné udit i na jiném dřevu.

 

Jaké  dřevo k masu na uzení ????

 

Hovězí maso   –    dub, vlašský ořech a jabloň

 

Vepřové maso   –    jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub

 

Drůbeží maso   –  javor, olše, hrušeň ,  jabloň

 

Ryby   –   olše a dub

 

Sýry a zelenina   –   vyzkoušejte  javor

 

Zvěřina   –  hrušeň, oleše nebo vlašský ořech

 

Uzená vepřová šunka   –   nejlepší je jabloň

 

 

Jak a na jakém dřevu grilovat?

Lidé v dnešní době dávají přednost před klasickými táboráky raději posezení třeba i na balkonech, kde rádi grilují. Většina z nich si ale neuvědomuje, že když vytvoří nepropustnou mlhu, tak bude asi něco špatně. Pojďme se tedy podívat na to, čím a jakým způsobem by se mělo správně grilovat.

V první řadě je důležité říct, že pro každé maso se hodí jiný druh dřeva. Rozhodnete-li se grilovat ryby, pak je na rozumné použít ovocné dřevo (nejlépe třešeň) nebo olši. Na červené maso se zase nejvíce hodí jabloň, ořech nebo dub. Tyto dřeva dodají masu tu správnou kouřovou chuť. Drůbež se dá vylepšit olší, jabloní či moruší. Můžeme ovšem grilovat také uzeniny, klobásy, brambory a jiné potraviny, u kterých je vcelku jedno, jaké dřevo na ně použijete.

Vždy pamatujte na to, že použité dřevo by mělo být pořádně vyschlé. My vám nabízíme kvalitní vyschlé dřevo, které od poražení vysychá minimálně rok.

Nepoddávejte se benzínům, levným olejům ani špatným podpalovačům! I když použijete nejlepší maso na trhu a to nejlepší dřevo, které existuje a pomůžete tomu benzínem či levným olejem, pak veškerá vynaložená námaha přichází okamžitě vniveč. Otop vám sice hned chytne, ale všechny spaliny si to namíří přímo do krásného kousku masa.

A jak tedy správně grilovat? Základním a nejdůležitějším pravidlem je grilování v žáru, nikoliv v ohni! Pokud totiž potravinu zasáhnou plameny, které vyvolávají rakovinotvorné látky. Při grilování vám také může hrozit bakteriální nákaza, která vzniká při používání stejného nářadí na syrové i grilované maso.

Existují dva způsoby grilování – rošt a jehlice. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Rošt slouží zejména pro tenké a ploché porce masa, na uzeniny nebo ryby. Kdežto jehlice se používá převážně pro neporcovaná kuřata či selata. Jedná se vlastně o rožnění, při kterém musí docházet k pravidelnému otáčení. Pak tu máme ještě alobal, na kterém se zpravidla grilují nadrobno nakrájená masa či uzeniny.